Yönetim Danışmanlığı

Yönetim Danışmanlığı, dışarıdan bir göz olarak firmaların
organizasyonel ve yönetsel konularda mevcut problemlerini çözmek ve
şirketlerin daha da gelişmesini sağlamak adına
bağımsız ve uzman kişiler tarafından yapılan hizmetlerdir.
Yönetim Danışmanlığı, problemlerin teşhis ve araştırılmasını, uygun projeler önerilmesini ve bu önerilerin yerine getirilmesine yardımcı olunmasını amaçlayan profesyonel deneyim aktarımı ve uygulama rehberliği hizmetleridir.
Yönetim danışmanlığı hizmetleri, kurumların kendi içlerinde çözemedikleri sorunlar ortaya çıktığında devreye girer. Bu sorunların bazıları;
Günümüzde; bu sorunlar stratejik olabileceği gibi,
finansal yönetim zorlukları,
yeniden yapılandırma konuları,
pazarlama ve satış konuları ve dijital dönüşüm konuları da olabilir.

Sorunlar ne kadar çeşitli olursa olsun danışmanlık yöntemi genelde aynı yolları takip eder:
Mevcut durum analiz edilir;
Gelişme alanları belirlenir;
Doğru strateji kurgulanır;
Ve sahada işleyecek yönetsel yapılar tasarlanır.

Kısacası, “ Hedef koyamadığınız şeyi ölçemezsiniz. Ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz.”

Şu an mevcut durumda neredesin, sorusunu soruyoruz. Bu sorunun cevabını bulabilmek için mevcut durumunuzu analiz etmemiz lazım, diyoruz. Daha sonra sorduğumuz soru, şirket olarak nereye gitmek istedikleri. Yani kendinizi başarılı görmek, bu problemleri çözmek demek sizin için neyi ifade ediyor, başarılı ne zaman olursunuz? Tabii ki bu soruları sadece onların yanıtlarına bırakmıyoruz. Bu soruları yanıtlarken yardımcı oluyor; beyin fırtınasıyla, arama konferansı gibi toplantılarla yardımcı oluyoruz. Gitmek istediğimiz yeri de belirlediğimiz zaman şu soruyu soruyoruz: Mevcut durumuzu da biliyoruz, gitmek istediğimiz yeri de biliyoruz; peki biz bu ikisini birbirine nasıl bağlarız? Gitmek istediğimiz yoldaki stratejilerimiz, aksiyonlarımız neler olmalı ve bu aksiyonlara ulaşıp ulaşmadığımızı anlamak için kendimize koyacağımız mihenk taşları, hedefler ve anahtar performans göstergeleri neler olmalı? Bunun cevabı hayır olmalı. Bunun için bir sistem kurmalıyız. Dolayısıyla, bu sistemde de süreçlerini tanımladığımız balık tutmanın araçlarının neler olabileceğini, şirketle beraber konuşarak, istişare ederek tanımladığımız etmenler gerekiyor. Dolayısıyla, sizi dinleyerek, sizinle konuşarak, birebir toplantılarla, sizlere anketler yaparak, örnek vakaları anlatıp geri bildirimlerinizi alarak bilgileri topluyoruz ve bu araçları, kullanılan yöntemleri, süreçleri ve bunları kimlerin yapması gerektiğini kişi bazında değil ancak görev ve yetkinlik bazında tanımlıyoruz. Bundan sonra bütün sistem ortaya çıkmış oluyor. Aslında yönetim danışmanlığında nihai olarak sağlamak istediğimiz şey her zaman budur.
1. Aşaması
Yönetim danışmanlığında sıklıkla kullandığımız tabir check-up terimdir. Mesela, tam olarak bazı semptomlar hissedersiniz ama nereden kaynaklandığını bilemezsiniz. Tam bir kontrole girmek istersiniz. Kontrol edilsin baştan aşağı vücudunuz, nerede ne arıza varsa bize bildirilsin istersiniz hasta olarak. Doktora gittiğinizde de bunu yaptığı zaman size oldukça kapsamlı bir rapor sunar. Birçok efor testi uygular, kan testleri, idrar tahlilleri ve benzeri… İşte, yönetim danışmanlığına başlandığında da genelde firmalara sunduğumuz projelerin ilk fazını bu işler oluşturur. Mevcut durumu check-up edip, departmandan bağımsız olarak şirketin bütün mevcut durumlarını analiz ederiz.

2. Aşaması

Çıkan sonuçların nasıl tedavi edilebileceğine, nasıl iyileştirileceğine dair bir yol haritası sunarız firmamıza. Bu aşama, uygulamaya dönük çok kritik bir adımdır. Yol haritasını sunduktan sonra ister firma kendisi bunu alır ve belli alanlarda uygulamaya çalışır. İsterse de zaten hizmetimizin bir parçası olarak bir sunum toplantısında yol haritasının önceliklerini tartışırız. Öncelik sırasına göre de önerdiğimiz işleri, iyileşme adımlarını belli bir zaman planına dökeriz. Bu zaman planında da müşterimizle hemfikir kalırız, tartışırız; müşterimizle fikir alışverişinden sonra nihai bir karar veririz ve bu karar yönetim danışmanlığı projemizin ilk çıktısı olarak tescil edilmiş olur. Bu da genelde bir yönetim danışmanlığı projemizin ikinci fazı olur: Gelişim yol haritası projelerinin hayata geçirilmesi için sistemlerin kurulması.
3. Aşaması
yönetim danışmanlığı projelerinin üçüncü fazı sürdürülebilirlik üzerinedir
Özellikle yönetim danışmanı ihtiyacını tanımlarken firma ölçeğine göre, genelde çalışan sayısı olarak, ciro olarak yolun başında olan firmalar genelde birinci fazdan başlarlar. Saydığımız bu aşamaları yönetim danışmanlığının işleyişinin üç fazı olarak da isimlendirebiliriz

 

Finansal Danışmanlık
Finansal danışmanlık, bir kişinin veya bir şirketin finansal durumunun ve gelecekteki finansal hedeflerinin belirlenmesine, bu hedeflere ulaşmak için gerekli finansal yol haritalarının oluşturulmasına ve uygulanmasına yardımcı olan bir hizmettir. Finansal danışman, müşterilerine mali durumlarını ve gelecekteki finansal hedeflerini analiz etmek, finansal planlar oluşturmak ve uygulamak için gerekli stratejileri önermek için eğitilmiş bir profesyoneldir. Finansal danışman, müşterilerinin mali durumlarını ve gelecekteki finansal hedeflerini anlamaya yardımcı olmak, onların varlıklarını koruma ve büyütme yollarını belirlemek ve tavsiyeler vermek amacıyla çalışır.

Finansal danışmanlık hizmeti, bireysel müşterilerin mali durumlarını ve gelecekteki hedeflerini analiz etmek, para birimi değişim risklerini yönetmek, emlak yatırımları yapmak, sigorta veya tasarruf planları seçmek gibi konuları kapsayabilir. Şirketler için finansal danışmanlık hizmeti, yatırım fırsatlarının araştırılması, finansal raporların incelenmesi, yatırım stratejilerinin oluşturulması ve uygulanması gibi konuları kapsayabilir.

Finansal danışman, müşterilerine yalnızca finansal konuların yanı sıra, mali durumlarını anlamak, gelecekteki finansal hedeflerini belirlemek ve bunları gerçekleştirmek için gerekli finansal planları oluşturmak için gereken tüm araçları sunar. Finansal danışmanlık hizmeti, kişilerin ve şirketlerin mali durumlarını anlamak ve gelecekteki finansal hedeflere ulaşmak için gerekli yol haritalarını oluşturmak için büyük bir değer sağlar.

Caria Assist olarak Finansal Yönetim Danışmanlığımız kapsamında şirketiniz için en uygun stratejileri belirliyor ve bir yol haritası çıkarıyoruz. Finansal süreçlerinizi uçtan uca yönetiyor ve dijitalleşme süreçleriniz için destek oluyoruz. Uzman kadromuzla, tüm finansal süreçlerinizi planlıyoruz. Finansal Yönetim Danışmanlığımız kapsamında yer alan bazı destekler;
* Finansal Tablo Analizleri
* Yönetim Raporlama Hizmeti
* Muhasebe Mali Sistem Uygunluk Çalışması
* Finansal Süreçlerin Oluşturulması ve Kontrolü
* Finansal Uyum Sürecinde Dijitalleşme Çalışmaları

Finansal Yönetim Danışmanlığı Hizmeti Metodumuz
Bir şirketin yatırım yapma ve işletme süreçlerinde ihtiyaç duyduğu 6 kritik adımdan oluşmaktadır. Bu 6 adım sayesinde yatırım süreciniz eksiksiz bir şekilde yönetilmekte ve şirketinizin karşılaşabileceği riskler minimize edilmektedir.
Finansal yönetim tablolarının oluşturulması (işletme/yatırım)
İşletme gelir- gider ve karlılık analizi, nakit akış planlamasının yapılması
Sektör ve rakip analizinin yapılarak fiyatlama tahmini
Verilen destekler kapsamında yatırımların ekonomik analizi
Finansal risk değerlendirmesi, tedbirlere yönelik eylem adımlarının oluşturulması
Duyarlılık analizlerinin yapılarak kapsamlı bir rapor şeklinde yatırım sahibine sunulması

 

Hukuki Destek Danışmanlığı

Temel muhasebe, finans, iş süreçleri ve kayıp hesaplamalarına ilişkin alanları gerçekçi ve yetkin bir yaklaşımla değerlendiriyor, konunun doğru şekilde ele alınması ve doğru stratejinin geliştirilmesine destek olacak şekilde müşterilerimize hukuki yönden yakın çalışmalar yürütüyoruz.
Müşterilerimiz için, elektronik veya doküman temelli kanıtların toplanması, işlenmesi ve yönetilmesi konusunda destek oluyoruz. Bunun yanı sıra, toplanan materyallerin hızlı ve hukuk bakımından uygun bir şekilde incelenmesine yardımcı olmak adına, çeşitli inceleme ve değerlendirme süreçlerinden geçiriyoruz.
Dava Destek Hizmetleri
Müşteri odaklı yaklaşımımız sayesinde, müşterilerimizin sistemine en uygun dava destek hizmeti ve çözümler sunuyoruz

Günümüzde şirketler ticari ihtilaflar ya da suistimal veya usulsüzlük vakaları sebebiyle sıklıkla hukuki süreçlerle karşı karşıya kalabilmektedir. Bu süreçlerde; uzman kişilerce, nesnel ve tarafsız bir şekilde gerçekleştirilen analizler ve bu kişilerden zamanlıca alınan tavsiyeler hukuki süreçlerde önemli bir fark yaratabilmektedir. Hukuk Danışmanlığı Ekibimiz, ihtiyacınıza göre şekillendirdiği çözüm odaklı nesnel yaklaşımı sayesinde, sizlere ve şirketinize en uygun dava destek hizmetini ve çözümü sunmayı amaçlamaktadır.
Mali ve İdari incelemeleri, ticari uyuşmazlık vakaları ve iş hukuku konularında tecrübeli ekibimiz, müşterilerine hukuki sürece uygun her türlü dava konularının değerlendirmelerini, adli dava süreçlerin takibini yaparak, ilgili kanıtları toplayarak ve hukuk çerçevesinde, ihtilafı çözecek resmi kurum ve makamların taleplerine uygun raporlar hazırlayarak yada arabuluculuk süreçlerine kaynaklar toplayarak sizlere destek olmaktadır.

Akaryakıt İstasyon Yönetim ve Gayrimenkul Değerleme

Yatırımların Değerlendirilmeleri ve Yeni Yatırım Arayışlarında Desteklerimiz
Akaryakıt İstasyonları Yatırımları özelinde birçok değişkeni barındırmaları, düşük frekanslı olmaları ve çok sayıda üçüncü tarafı içermesi sebebiyle rutin işlemlerden daha yüksek riskli olarak kabul edilmektedir.
İstasyon yatırımlarında dikkat edilmesi ve kontrol edilmesi gerekenler;
İstasyonun ruhsat bilgileri,
Kira anlaşmaları
İstasyonun şirket mali ve finansal geçmişi
3. Şahıslara ve resmi kurumlarına mükellefiyetleri borçları
Taahhüt ve teminat bilgileri
Lejant bilgileri
Bayilik anlaşmaları detayları
Konuşulmuş satışların gerçekliği
İstasyon içi diğer işletmelerin anlaşmaları
Görünmeyen riskler
Ruhsat devirlerindeki olabilecek problemler
Emniyet mesafesindeki oluşabilecek problemler
İstasyonun fiziki durumu ile tabudaki köşe kazıkları çakıldığında örtüşmeyen farklar, durumlar
Tanklarda yakıt kaçakları var mı? Toprağa sızıntı oluyor veya olmuş mu? Toprak kirliliği oluşmuş mu? Çevre bakanlığı denetimlerine bakılmalı (ÖNEMLİ)

Ekibimiz, inşaat, üst yapı, alt yapı, makineler ve demirbaşlar, sözleşme devirleri, devralma veya devretme gibi daha pek çok yönden değerlendirmeler ve detaylı incelemeler gerçekleştirerek müşterilerine destek vermektedir.

Satış ve Gelir Düzenini Kurulması Takibi
Şirketlerin faaliyetlerine devam edebilmesi adına sağlıklı bir gelir yapısına sahip olmaları elzemdir. Şirketin satışları, bayilik sözleşmeleri, anlaşmaları ve işlemleri kâğıt üzerinde makul ve/veya karlı olsa da, bazı gizli riskler ve suistimal emareleri barındırıyor olabilir.
Uzman ekibimiz, istasyon ve diğer işletmelere ait satış ve gelir incelemeleri yaparken bazı, riskli veya suistimal barındıran durumları da tespit edebilmektedir:
İstasyon içi işletmeler bazlı karlılık
Dönemsel karlılık
İndirimli ve iskontolu satışlar ve stratejileri, oranları
Dönemsel satış taahhütlerine yaklaşım, hedef belirleme
Dağıtım şirketlerinden sağlanan ve satış destek kampanyaları
Vadeli alımlarda iskonto durumları ve sözleşme yapısı
Yeni müşterinin kazanımı ve satış destek çalışmaları

Satın Alma ve Gider Düzeninin Kurulması ve Takibi
Şirketlerin harcamalarının büyük kısmını oluşturan satın alma işlemleri ve giderler muhteviyatı gereği birçok kayıplar ve riskleri barındırmaktadır.
Satın alma işlemlerinin belirli bir standartta gerçekleşmesi, standart dışı işlemlerin değerlendirilmesi ve ekstra onay sürecine dahil edilmesi gerekmektedir. Verdiğimiz danışmanlık hizmetleri kapsamında, gerçekleştirilen satın alma işlemlerini aşağıdaki perspektiflerden değerlendirmekte ve olası suistimal vakalarını ve standart dışı uygulamaları tespit etmekteyiz.
Uygun fiyat araştırması
Yeni tedarikçi ve ürün değerlendirmesi
Satın Alma ve tedarikçi çatışması kontrolleri
Sözleşme şartlarına uyum ve kontroller,
Hizmet sağlayan tedarikçiler ile anlaşma yapma ve uyulmasını sağlama
Hizmet sağlayan tedarikçilerin referans kontrolleri

Muhasebe ve Mali Müşavirlik Hizmetlerimiz

“Muhasebe ve Mali Müşavirlik Hizmetleri” ekibi olarak, uzman danışmanlarımız ve yöneticilerimizle muhasebe ve mali müşavirlik alanlarında çözümler sunarak müşterilerimizin finansal ve operasyonel hedeflerine ulaşmasında yardımcı oluyoruz.

Muhasebe ve Finansal Destek Hizmetlerimiz

* Resmi defterlerin Tek Düzen Hesap Planı ve Vergi Usul Kanunu esaslarına göre tutulmasının sağlanması
* Hesap planının Tek Düzen Hesap Planı ile eşleştirilmesi, tek düze hesap planına göre mizan ve raporlama alınabilmesi
* Muhasebe sistemine göre tutulan muhasebe kayıtlarından yola çıkarak Vergi Kanunlarına göre resmi defterlerin oluşturulmasına destek olunması
* Müşteri nezdinde sektöre özel muhasebe yazılımı kurulumu bu esnasında yeni muhasebe uygulamaları konusunda danışmanlık sunulması, hesap planı oluşturulması ve sektöre özel yazılımın muhasebe süreçleri yönünden uygulanmasının sağlanması
* E-Defter, E-Fatura ve diğer benzer elektronik uygulamalarda destek hizmetleri
* Finansal raporlama standartlarına uygun yönetim raporlaması hizmetlerinin sunulması
* Denetimlerde (vergi dairesi, zorunlu finansal denetim vb.) finansal verinin denetçilere sunulması konusunda muhasebe ve finans ekiplerine destek olunması
* Şirketlerin yeniden yapılanma, birleşme, devir, tasfiye gibi süreçlerinde hızlı ve esnek çözümler üretebilme (geçici muhasebe ve finans personeli ile yöneticisi temin edilmesi vb.)
* Muhasebe ile ilgili diğer idari hizmetlere destek olunması ve takibinin yapılması (satış faturalarının kesilmesi, raporlarının hazırlanması, ödeme listelerinin ve banka talimatlarının hazırlanması, alıcı ve satıcı mutabakatlarının yapılması vb.)
* Muhasebe birimleri tarafından hazırlanan beyannamelerin ve buna destek oluşturan kayıtların ve dokümanların kontrolü
* bordro ve personel işlemleri ile ilgili mevzuatlara uygun hesaplamalar, firmanızın ihtiyaçlarına özel raporlamalar, süreç takibi, iç denetimler ve teknik eğitim konularında şirketlere çözümler sunuyoruz.